GPS-analyse for bedrifts-o-løpere

Noe av det morsomste etter o-løpene er å sammenligne sine strekktider og veivalg med andre - både for å se hvor man tapte tid, og for å lære av egne feil. Mange av deltagerne på bedriftsløpene løper i dag med GPS-klokker eller mobiltelefon med GPS - noe som gir en flott anledning til å sammenligne egne veivalg med andres.

- Det er veldig enkelt å laste opp sitt GPS-spor og sammenligne det med andre løpere, forteller Jan Kocbach, som er kursholder innenfor GPS-analyse i orientering for utøvere helt fra nybegynnernivå til landslagsnivå. Han er også utvikler av analyseprogrammet 3DRerun.

- Å laste opp sitt GPS-spor tar ikke mer enn 3-4 minutter når du først har gjort det et par ganger, forteller Kocbach, og legger til at så lenge noen andre laster opp kartet (som vanligvis er tilfellet på bedriftsløpene), så er det alt du trenger å gjøre for å få analysert løpet ditt.

Kocbach - som løper for CMR på bedriftsløpene i Bergen - har laget til et eksempel fra løpet på Fløyen der man kan spille av Kocbach og resultat- og web-ansvarlig for o-bergen.no, Øistein Stemme, mot hverandre med en tenkt fellesstart. Etter at du har åpnet linken, trykker du "Play" øverst i høyre hjørne for å starte animasjonen (merk at dette fungerer best i nettleserne Chrome eller Firefox - det kan være litt hakkete i Internet Explorer).

CMR-forskeren har skrevet en artikkel for o-bergen.no som beskriver veldig detaljert hvordan du får gjort en rask og enkel GPS-analyse - både animasjoner som vist ovenfor og mer avanserte analyser. Du finner hele artikkelen nedenfor - her kommer et kort sammendrag for dem som er utålmodige:

  1. Overfør GPS-data fra GPS-klokke (eller mobil-app) til datamaskin og lagre som GPX-fil (se detaljer i artikkelen for hvordan du gjør dette i praksis)
  2. Last opp GPX-filen din til 3DRerun her (du må først opprette en bruker-ID)
  3. Åpne de GPS-rutene du ønsker via linken lengste til høyre for hvert løp på terminlisten på o-bergen.no
  4. Trykk med musen på start-triangelet eller på en vilkårlig post for å starte alle løperne du har valgt fra samme sted, og trykk "Play" oppe i høyre hjørne

Les hele artikkelen i vedlagte PDF-fil her. Den ligger også under Informasjon - For o-løpere i menyen til venstre.

Stor takk til Jan Kocbach for artikkelen!

VedleggStørrelse
GPS_analyse_bedrift.pdf1.19 MB